Google Ads Reklam Çalışması

Google Adwords Nedir, Google Reklam Yönetimi Nasıl Yapılır?
Google ads, Google aramalarında ve haritalarda işletmenizin sunmuş olduğu ürün veya hizmeti kullanıcılara daha kolay ulaşabilmesini sağlayan bir internet reklam hizmetleri sistemidir.
Kullanıcılar, nereye gideceklerini, ne yapacaklarını ve ne satın alacaklarını dünyada en çok kullanılan google search motorunda arar.
İnternette gezinirken, mobile app kullanırken, e-postalarınızı okurken ya da online alışveriş yaparken birçok reklam görürsünüz. Google, arama sonuçları, Youtube reklamları ve Gmail gibi Google ürünleri üzerinden ad campaigns gerçekleştirmektedir.
Kullanıcılar, ürün ya da hizmetlere yönelik aramalar gerçekleştirdiğinde yayınladığınız ilgili Google adwords reklamınız gösterilecektir. Bu sayede adwords reklam ile yeni müşterilere daha kolay erişebilir ve satış ağınızı genişletebilirsiniz.
Google reklam verme özelliğinin yalnızca tıklamalar için para ödetiyor olması, ürünlerinin tanıtımını yapmak isteyen firmaların ilk tercihi olmasını sağlıyor.
Google, 1998 yılından günümüze kadar, dakikada ortalama 2 milyondan fazla arama yapılan ve bu sebeple dünyanın en çok tercih edilen arama motoru unvanını kazanmıştır. Yenilikçi bir anlayış belirlemiş ve kullanıcılarına her geçen gün yeni imkânlar sunmuştur. Google, 2000’li yılların başlarında kullanıma sunduğu Google adwords çalışmaları ile internet üzerinden gerçekleştirilen satın almaya yönelik bilgi, ürün ve hizmet arayışlarına farklı bir boyut kazandırmıştır.
Google adwords reklam, sadece büyük işletmelere değil küçük ve orta işletmeler de dâhil olmak üzere geniş bir alanda hizmet vermektedir. Google ads reklam kampanyalarına başladığınızda belirlemiş olduğunuz hedef kitlenizin yapabileceği arama sorgularını, ilgi alanlarını, ziyaretinde bulunabileceği web sitesi, kategori ve konuları belirleyerek, spesifik hedeflemeler gerçekleştirerek, reklamları Google üzerinden gösterebilirsiniz.
Böylelikle Google, istediğiniz anahtar kelime kalıplarıyla, belirlediğiniz kategorilerde yapılan aramalarda reklamlarınızın görünmesini sağlayabilir. Web siteleriniz için trafik çekmek adına haber veya alışveriş siteleri gibi farklı web sitelerinin reklam alanlarında da kendinizi gösterebilirsiniz. Ayrıca, sayfa ziyaretinde bulunan kullanıcıları remarketing çalışmaları yaparak, daha düşük maliyetlerle hedefleyebilir ve doğrudan satışa yönlendirebilirsiniz.
Google reklam yönetimi birçok ayrıcalığı içinde barındırmaktadır. Bunlardan biri olan google reklam engelleme özelliği, bir web sayfasında ya da uygulamasında reklam unsurunun tarayıcı tarafından filtrelenerek ya da tamamen engellenerek ortadan kaldırmasıdır. Google reklam kapatma sayesinde insanlar rahatsız oldukları reklamları gizleyerek, sayfada görmek istedikleri alanlara yönelebiliyor.
Google çalışmalarınız için reklam ajansıseçerken ise bazı noktalara dikkat etmeniz gereklidir. Bu noktalar;
- Almak istediğiniz hizmetlerin net olması,
- Reklam verme hedeflerinizin netleşmesi,
- Soracağınız soruların belirlenmesi,
- İletişim sürecinin nasıl ilerleyeceği,
- Google partnerlik durumu kontrolü gibi noktaları iyi incelemeniz gerekir.
Google Adwords Reklam Çeşitleri Nelerdir?
Google Arama Ağı Reklamları
Google arama ağında reklam verildiği zaman, kullanıcılar merak ettiği anahtar kelimeleri Google’da arattığında, reklamınız arama sonuçlarının yanında gösterilir. Anahtar kelimeleriniz bir Google aramasıyla ilgili olduğunda ise reklamınız Google sonuçlarıyla birlikte gösterilir.
Reklamlarınız, Google Arama’da arama sonuçlarının altında ya da üstünde görülebilir. Bunun dışında Google Play, Google Alışveriş, Google Görseller ve Google Haritalar gibi reklam ağlarında da yer almaktadır.
Görüntülü Reklamlar – GDN Ads
Google adwords içinde bulunan bir diğer reklam çeşidi ise görüntülü reklam olarak adlandırılan GDN ads’dir. Kullanıcılar, web sitelerinde gezinirken, gmail hesaplarında mail kontrol ederken, Youtube videosu izlerken, ya da mobil cihazlardan uygulama kullanırken, Google görüntülü reklam ağı sayesinde dikkatleri daha kolay çekebilirsiniz. Ayrıca marka bilinirliği oluşturmak adına görüntülü reklamların düzenli olarak kullanılması büyük fayda sağlayacaktır.
Görüntülü reklamlar seçeneğinin hedefleme özelliği sayesinde ürün ve hizmetinizi, doğru yer ve zamanda potansiyel müşterilere kolaylıkla ulaştırabilir, google reklam yönetimi süreçlerinizi etkili bir şekilde sürdürebilirsiniz. Ayrıca daha önce sitenizi ziyaret etmiş olan kullanıcılarla yeniden etkileşime geçebilir, e ticaret siteleri için yeniden pazarlama listeleri gibi verilerden yararlanarak remarketing yapabilirsiniz.
Google adwords hizmetinin otomatik hedefleme özelliği sayesinde mevcut hedef kitlenizi ve site açılış sayfanızı temel alarak, yüksek performans gösteren kitleleri belirleyebilirsiniz. Bu sayede daha düşük maliyetle daha fazla dönüşüm elde etmeniz mümkün hale gelir.
Etkili bir google reklam yönetimi sayesindereklam dönüşümlerinizi en üst seviyeye çıkarmak için otomatik hedefleme ve teklif verme özelliklerinden de faydalanabilirsiniz.
Görsel Kullanarak Kullanıcıları Alışverişe Teşvik Etme
Görüntülü reklam ağları aracılığıyla, daha ilgi çekici reklam biçimleri belirleyerek ürün ve hizmetlerinizi kullanıcılarla buluşturabilirsiniz. Bu ağ üzerinden yayınlayabileceğiniz bazı reklam türleri ise şunlardır:
Duyarlı Görüntülü Reklamlar
Google görüntülü reklam ağında reklam oluşturma işlemi, duyarlı reklamlar sayesinde daha kolay bir hale gelmiştir. Duyarlı görüntülü reklamları oluşturmak için ise reklam metninizi girmeniz, ardından reklamda yer almasını istediğiniz görselleri ve logoları seçmeniz yeterli olacaktır.
Etkileşim Reklamları
Youtube ve görüntülü reklamların içinde yer alan etkileşim reklamları, görsel ve videolardan oluşan reklamlardır. Bu reklamların amacı, paylaştığınız gönderinizi, sayfanızı gören ve etkileşimde bulunan kişi sayısını arttırmaktır. Etkileşim verme amacıyla oluşturacağınız reklamlarla neler mi yapabilirsiniz?
- Gönderilerinizi öne çıkarın (gönderi etkileşimi)
- Sayfanızın tanıtımını yapın (sayfa beğenmeleri)
- İnsanların sayfanızdan teklif almasını sağlayın (teklif alımları)
- Sayfanızdaki bir etkinliğe katılımı artırın (etkinlik yanıtları)
Gmail Reklamları
Gmail reklamları, kullanıcıların gelen kutularının üstünde yer alan reklam çeşitleridir. Arama ağı ile verdiğiniz reklamlarınız, belirli ürün veya hizmetleri arayan kullanıcılara kolaylıkla ulaşabilir. Bu sayede satın alma gerçekleştirecek potansiyel müşterilerin dikkatini çekebilirsiniz.
Kullanıcıların, arama motorlarındaki aramaları baz alarak reklam çalışmalarınızı güncel tutmanız oldukça önemlidir. Görüntülü reklam ağı üzerinde yer alan tanıtımlarınızda dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Görüntülü reklam ağında gerçekleştirdiğiniz değişikliklerin uygulanması 12-24 saat alabilir ve hemen görüntülenmeyebilir.
Online advertising süreciniz için yeni bir kampanya oluştururken veya mevcut olan kampanyada değişiklikler yaparken, anlık olarak reklamlarınıza yansımayacağını aklınızda bulundurmalısınız. Bu nedenle planlamalarınızı daha önceden gerçekleştirmelisiniz.
Örneğin, yeni bir ürünün lansmanını gerçekleştireceksiniz. Kampanyanızı lansman tarihinden birkaç gün önce oluşturarak ve yayın başlangıcı için lansman tarihini ayarlamanız daha uygun olacaktır.
Video Reklamlar
Google adwords ile etkileyici video kampanyaları oluşturarak insanların dikkatini çekebilirsiniz. Youtube ve Google ile işbirliği gerçekleştiren diğer video sitelerinde vakit geçiren müşterilerle farklı yollardan etkileşime geçebilirsiniz.
Video reklam biçimlerine örnek verecek olursak;
- Atlanabilir yayın içi reklamlar,
- Atlanamayan yayın içi reklamlar,
- Video discovery reklamları,
- Yayın dışı reklamlar,
- Bumper reklamlar
- Youtube masthead reklamları olarak sıralayabiliriz.
Uygulama Reklamları
Türkiye’de internete bağlanan kullanıcıların %58’i mobil cihazlardan erişimi tercih etmekte ve kullanmaktadır. Bu da mobil uygulamalara olan bağlılığın ne kadar fazla olduğunu kanıtlar niteliktedir. Araştırmalara göre mobil uygulamalara ayda 30 saatten fazla süre harcanmaktadır.
Oysaki uygulamaların organik olarak keşfedilme ve indirilme oranları oldukça düşüktür. Uygulama yükleme reklamları sayesinde, kullanıcıların uygulamanızı reklamlar üzerinden keşfetmesini sağlayabilirsiniz.
Google Adwords Kampanyalarında Nelere Dikkat Edilmeli?
- Bütçenizi en iyi şekilde belirlemelisiniz,
- Anahtar kelime çalışmalarınızı iyi bir şekilde yapmalısınız,
- Daima müşteri çekme odaklı olmalısınız,
- Açılan sayfalarınızın kontrolünü iyi yapmalısınız,
- Hem arama hem de görüntülü reklam ağlarından yararlanmalısınız,
- Arama terimi raporlarından yararlanmalısınız,
- Google analytics üzerinden sonuçları iyi analiz ederek, buna göre optimizasyon sağlamalısınız,
- Yer hedeflemelerinizi iyi yapmalısınız.
Yukarıda sayılan maddeleri dikkate alarak etkili bir google reklam yönetimi yapabilirsiniz. Özgün web tasarımı gibi noktalara da dikkat ettiğiniz takdirde, web sitenize sürekli ve nitelikli olarak geri dönüşlerin olduğunu göreceksiniz.
Google reklam yönetimi için yapmanız gereken tek şey iyi bir kontrol ve bu kontrollere bağlı olarak optimizasyonları sağlamaktır.